The Greenhouse

download as PDF
Download
as PDF
Detached dwelling located in small village, surround on south sides by dense woodland, exposed to north. Privacy and overlooking of neighbours led to curved plan with mainly south west and west facing windows. Planners restricted height of building, limited scope for solar panels.
Images Graphs Figures Description Strategies Building

The Greenhouse : Project images

Click on image to preview full size

Greenhouse1.jpg
Greenhouse5.jpg
Greenhouse3.jpg
Greenhouse4.jpg
Greenhouse2.jpg
Greendale6.jpg
CO2 emissionsPrimary energy requirement
Energy target
PassivHaus

Energy and fuel use

Fuel use by type
Primary energy requirement
CO2 emissions
Renewables

Measured data from renewable generation is not yet available.

Fuel use

 Pre-developmentForecastMeasured
Electricity use - - -
Natural gas use- - -
Oil use- - -
LPG use- - -
Wood use- - -
Other Fuel - - -
 Pre-developmentForecastMeasured
Primary energy requirement - - -
Annual CO₂ emissions - - -
Annual space heat demand - 12 kWh/m².yr -

Renewable energy

Electricity generationForecastMeasured
Renewables Technology--
Other Renewables Tech--
Electricity consumed by generation --
Primary energy requirement
offset by renewable generation
--
Annual CO₂ emissions
offset by renewable generation
--

Calculation and targets

Whole house energy calculation method PHPP
Other whole house calculation method-
Energy target PassivHaus
Other energy targets-
Forecast heating load -

Airtightness

 DateResult
Pre-development air permeability test10 August 20081.01m³/m².hr @ 50 Pascals
Final air permeability test--

Project description

StageOccupied
Start date10 September 2007
Occupation date
Location Sheperdswell, near Dover Kent  England
Build typeNew build
Building sectorPrivate Residential
Property typeDetached
Construction typeMasonry Cavity
Other construction typeTimber framed upper storey
Party wall construction
Floor area 194
Floor area calculation method Treated Floor Area (PHPP)
Building certification

Project Team

OrganisationConker Conservation Ltd
Project lead personPaul Mallion
Landlord or ClientMr and Mrs Williams
ArchitectConker Conservation Ltd
Mechanical & electrical consultant Conker Conservation Ltd
Energy consultantPaul Mallion
Structural engineerAlan Baxter Partnership LLP
Quantity surveyor
Consultant
ContractorEco-Librium Solutions Ltd

Design strategies

Planned occupancy5 persons
Space heating strategyPost heater on MVHR. Towel rails in bathrooms. Column radiator in Master Bedroom. Condensing gas boiler, Worcester Greenstar.
Water heating strategySolar thermal ready, panels to be placed on future garage. Backed up by gas boiler.
Fuel strategyMains gas. Mains electricity
Renewable energy strategySolar thermal to be installed later. Garage roof will be suitable for PV.
Passive Solar strategyProximity of woodland limits solar gain, but could allow solar overheating from West. Deep overhanging eaves to south facing windows.
Space cooling strategyNatural cross ventilation.
Daylighting strategyLarge areas of south west facing windows, small north windows to smaller rooms.
Ventilation strategyMVHR, intake and exhaust located on north side. Fresh air supply to living space and bedrooms, extract from kitchen and each bathroom/WC.
Airtightness strategy Compriband tapes and sealant to windows and doors. Vapour control layer sealed carefully to timber frame. Additionally external breather membrane sealed to timber frame and junction with masonry. Cavity walls rendered internally and externally.
Strategy for minimising thermal bridges Carbonlite details and passivhaus principles. 20mm plywood window linings to bridge cavity walls. Stainless steel two part cavity ties.
Modelling strategyModelling in PHPP 2006.
Insulation strategy300mm mineral wool cavity fill to ground storey, 300mm cellulose fibre to timber framed upper storey. 200mm XPS in floor, 400mm cellulose fibre in roof.
Other relevant retrofit strategies
Contextual informationDifficult site due to shading at south end and overlooking of neighbours. Strict planning controls over window location and size, requires most solar gain from west facing windows.

Building services

OccupancyAs design stage
Space heatingAs design stage
Hot waterAs design stage
VentilationAs design stage
ControlsAs design stage
CookingAs design stage
Lighting
Appliances
Renewable energy generation system
Strategy for minimising thermal bridgesAs design stage

Building construction

Storeys 2
Volume 515
Thermal fabric area 562
Roof description 400mm deep timber I joists with OSB sheathing top and bottom, internal service void and plasterboard. 100mm deep ventilation void and sawn softwood diagonal boards with zinc standing seam roof finish.
Roof U-value 0.08 W/m² K
Walls description Ground storey cavity wall. Internal leaf of 100mm dense concrete blocks, 300mm cavity of mineral wool in 3 layers of 100mm, stainless steel two part ties, external leaf of medium density blocks, rendered finish.First floor of 300mm timber I joists lined both sides with OSB, insulated with cellulose fibre, finished with larch cladding.
Walls U-value 0.11 W/m² K
Party walls description
Party walls U-value -
Floor description 240mm expanded polystryrene, 150mm concrete slab, 75mm screed.
Floor U-value 0.14 W/m² K
Glazed doors description Triple glazed timber framed units, Geischen supplied by Ecomerchant Ltd Faversham Kent. Not thermally broken frames, but carefully detailed installation with insulation overlapping face of frame.
Glazed doors U-value 0.80 W/m² K uninstalled
Opaque doors description
Opaque doors U-value - -
Windows description Triple glazed timber framed units, Geischen supplied by Ecomerchant. Not thermally broken frames.
Windows U-value 0.80 W/m² K -
Windows energy transmittance (G-value) 0.6 %
Windows light transmittance 0.6%
Rooflights description
Rooflights light transmittance -
Rooflights U-value -